Nationale staking op 24 november

Regeringsplan

• Besparingsplan van 11,7 miljard euro tegen 2013

• Lonen en uitkeringen: bevriezing van de lonen in de privé en daling van de lonen van de ambtenaren tussen 5 en 10%, daling van de vervangingsinkomens uit de sociale zekerheid

• Pensioenen: bevriezing van alle pensioenen, optrekken van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar

• Openbare sector: vermindering van het aantal ambtenaren met 10% wat neerkomt op verlies van 65.000 jobs; staatsbedrijven zoals de Portugese Post, spoorwegen, elektriciteits- en gasbedrijven, telefonie, snelwegen, luchtvaart enzovoorts… worden gedeeltelijk of volledig geprivatiseerd

• Belastingen: 6 miljard euro extra inkomsten door het verhogen van de btw van 21% naar 23% en verhoging van belastingen op alle inkomens, ook de laagste; einde van fiscale aftrekmogelijkheden  voor onderwijs en gezondheidszorguitgaven

Verzet

Er waren al drie nationale actiedagen. Op 5 februari al betoogden 50.000 mensen door de straten van Lissabon. Op 29 mei waren er 300.000 betogers. De Europese stakings- en actiedag van 29 september kende in Portugal ook een groot succes. Meer dan 100.000 betogers trokken op in de belangrijkste steden van het land waarvan 50.000 in Lissabon en 20.000 in Porto. De betogingen waren telkens een initiatief van de CGTP/IN, de vakbond verbonden aan de Communistische Partij van Portugal. Op 24 november komt er een algemene staking, zo heeft de CGTP/IN unaniem beslist.

Share

Geef een reactie

Your email address will not be published.